Veelgestelde vragen over Corona

Angst

Mijn kind is sinds het coronavirus zo bang. Hoe kan ik mijn kind het beste helpen?

Kinderen horen veel over het coronavirus. Op de televisie, op youtube, via vriendjes of vanuit het schoolwerk. Maar het kan ook zo zijn dat vrienden of familie getroffen zijn door het virus. Het coronavirus kan zeer beangstigend zijn voor kinderen. Neem de angst van je kind altijd serieus en probeer in gesprek te achterhalen waar je kind precies bang voor is. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bange gevoel niet en benoem dat je ziet dat je kind bang is. Probeer niet boos op de angst te reageren, maar ga op zoek naar de oorzaken en vraag wat het kind denkt dat er zal gebeuren. Door samen over de angst te praten kan er samen gekeken worden of de (angstige) gedachten van het kind wel kloppen. Vaak spelen onzekerheid en onwetendheid een rol bij angstige gevoelens. Geef daarom uitleg over het virus en de maatregelen die worden genomen en stem dit af op het niveau van het kind. Geef aan dat je zelf ook wel eens angstig bent geweest. Benoem de gevoelens, laat duidelijk aan het kind zien dat je zijn of haar gevoelens erkent en het niet erg is om bang te zijn. Bespreek eventueel samen vragen zoals: Hoe gaat de verspreiding van een virus? Wat wordt er gedaan om een virus tegen te gaan? Waarom is het belangrijk dat we onze handen regelmatig wassen met zeep? Wat doet zeep? Wanneer was jij je handen? Wat kun je nog meer doen? Bedenk samen dingen die je kunt doen om je beter te voelen in spannende situaties. Bijvoorbeeld aan iets anders denken of rustig ademhalen. Oefen dit eventueel samen. Probeer zelf altijd rustig te blijven, ook als het kind erg angstig of dwingend is. Wat belangrijk is, is dat je altijd eerlijk blijft. Soms zeggen ouders (goed bedoeld) dat hun kind niet bang hoeft te zijn omdat het coronavirus niet bij hem of haar in de buurt zal komen. Dit kun je beter niet zeggen, omdat dit niet garanderen is. Wel kun je aan het kind aangeven dat het coronavirus lijkt op een griepvirus. Het verspreidt zich op dezelfde manier en bijna alle mensen worden weer beter. Daarnaast kun je aangeven dat er door veel organisaties in alle landen hard wordt gewerkt om het virus te bestrijden. Tot slot is het belangrijk om stil te staan bij hoe je zelf omgaat met de berichtgeving rondom het coronavirus. Kinderen leren namelijk ook via hun omgeving hoe ze om gaan met media en spanning. Volg je de berichtgeving op de voet en kijk je vaak naar het journaal? Vaak worden kinderen dan ook overladen met deze informatie. Wanneer je als ouder zelf gespannen bent, nemen kinderen dat vaak over. Kinderen leren via volwassenen hoe om te gaan met lastige situaties of spanningen. Kijk daarom ook eens naar je eigen houding en probeer het goede voorbeeld te geven.

Verveling

Mijn kind verveelt zich nu hij/zij niet naar school gaat, wat moet ik doen?

Nu je kind thuis zit en naast school niet naar sportclubjes of vrienden kan gaan, blijft er veel vrijetijd over. Het is begrijplijk dat je kind nu de vaste structuur weggevallen is, niet goed weet hoe hij/zij de dag moet gaan invullen. Voor kinderen (en ouders) is het fijn sowieso structuur in de dag te hebben. Probeer dus elke dag rond het zelfde tijdstip te aangekleed te zijn, te ontbijten, lunchen en avond te eten. Naast het aanbieden van schoolwerk (ongeveer 2 a 3 uurtjes per dag) kan je met je kind opzoek gaan naar leuke nieuwe hobby’s. Maak als gezin een puzzel van 1000 stukjes, om misschien vindt je kind het wel leuk om een boek te schrijven. Vindt je kind het leuk om te fotograferen of te koken? Op internet zijn een heleboel activiteiten te vinden, gericht op hobby’s, maar ook een challange die je met je gezin kan doen. Probeer in deze periode creatief te zijn en out of the box te denken, wie weet houdt je kind er wel een leuke nieuwe hobby aan over, ook wanner de scholen weer beginnen!

Boosheid

Mijn kind is elke dag boos, alles wat ik doe helpt niet. Hebben jullie tips?

De kinderen zitten al drie weken, in onzekerheid, thuis. In de komende weken zult u meer emotie zien ontstaan bij uw kind(eren). Of het nou angst is of boosheid of protest, omdat ze niets ‘normaals’ kunnen doen – het komt eraan. Ze kunnen bijvoorbeeld woedeaanvallen krijgen, huilbuien krijgen, tegendraads gedrag vertonen of zich meer terugtrekken de komende weken. Dit is normaal en te verwachten onder de huidige omstandigheden. Waar kinderen behoefte aan hebben, is om zich veilig en geliefd te voelen. Het idee hebben dat het allemaal goed gaat komen. Geef hen daarom in deze tijd extra aandacht. Speel buiten, wandel, bak pannenkoeken, klieder met verf, speel bordspellen, kijk films, experimenteer samen, lees een boek met het hele gezin, etc. Naast de leuke en extra aandacht is het belangrijk om je kind structuur en voorspelbaarheid te geven. Zorg voor een duidelijke dagindeling en duidelijke afspraken in huis. Zo is het voor je kind voorspelbaar en weet hij/zij wat het kan verwachten.