Veelgestelde vragen over school

Schoolwerk

Mijn kind en ik hebben steeds discussie over het schoolwerk. Wat moet ik doen?

Vanuit school (en de overheid) word je als ouder gestimuleerd om schoolwerk aan te bieden aan je kind. Grote kans dat je vanuit school verschillend werk en opdrachten toegestuurd hebt gekregen, waarvan verwacht wordt dat je kind dit gaat maken. Ja, er zijn kinderen die dit zonder mopperen en uit eigen initiatief doen. Maar er zijn ook een heleboel kinderen waarbij dit niet soepel gaat. Zeker kinderen die bij YOEP behandeling krijgen, vinden deze verandering ontzettend moeilijk.
Het is normaal dat hoe langer deze situatie duurt kinderen steeds meer emoties laten zien; angst, boosheid of gewoon protest. Alle kinderen merken dat hun leven is veranderd. Het normale ritme is veranderd, de vaste structuur is weggevallen. Voor alle kinderen (en volwassenen ook) geldt dat een situatie als deze veel stress en onzekerheid met zich mee brengt. Dit zien we terug in het gedrag en de emoties bij kinderen.
De kinderen die bij YOEP in behandeling zijn, hebben vaak al last van stress en spanning en onzekerheden, waardoor alles nu extra op scherp is komen te staan. Dit kan zich uiten in (meer en vaker) boos worden, boze buien, sneller gefrustreerd of geïrriteerd, maar ook tegendraads gedrag. Ook terugtrekken, angsten of huilbuien zien we vaak. Het is eigenlijk normaal gedrag wat we kunnen verwachten onder deze abnormale omstandigheden.
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen is ook meteen het lastigste: rustig blijven. Gebruik een kalme stem, probeer de druk op hen te verlagen, probeer onder woorden te brengen wat je merkt. Bijvoorbeeld: ik zie dat het jou nu allemaal even te veel is. Of: ik snap dat het voor jou heel onduidelijk is dat jij nu al het schoolwerk thuis moet doen. Ga er van uit dat als kinderen in zo’n bui zijn, ze eerst rustig moeten worden, voordat ze erover kunnen praten of voordat ze kunnen doen wat jij verwacht. Blijf wel duidelijkheid bieden in grenzen en afspraken, maar bespreek dit op een rustig moment. Maak een vaste dagstructuur, waar zeker veel ontspanningsmomenten in terug komen, dit is belangrijker dan dat al het schoolwerk af is. Samen starten met schoolwerk, is voor je kind ook fijner dat dat hij/zij alleen moet uitzoeken wat gemaakt moet worden. Probeer iedere schooldag met een vergelijkbaar programma te werken. En bedenk: een kind leert ook heel veel van dagelijkse zaken: het schrijven van een brief naar opa en oma, een recept maken, afwegen van ingrediënten etc.

Verveling

Mijn kind verveelt zich nu hij/zij niet naar school gaat, wat moet ik doen?
Nu je kind thuis zit en naast school niet naar sportclubjes of vrienden kan gaan, blijft er veel vrijetijd over. Het is begrijplijk dat je kind nu de vaste structuur weggevallen is, niet goed weet hoe hij/zij de dag moet gaan invullen. Voor kinderen (en ouders) is het fijn sowieso structuur in de dag te hebben. Probeer dus elke dag rond het zelfde tijdstip te aangekleed te zijn, te ontbijten, lunchen en avond te eten. Naast het aanbieden van schoolwerk (ongeveer 2 a 3 uurtjes per dag) kan je met je kind opzoek gaan naar leuke nieuwe hobby’s. Maak als gezin een puzzel van 1000 stukjes, om misschien vindt je kind het wel leuk om een boek te schrijven. Vindt je kind het leuk om te fotograferen of te koken? Op internet zijn een heleboel activiteiten te vinden, gericht op hobby’s, maar ook een challange die je met je gezin kan doen. Probeer in deze periode creatief te zijn en out of the box te denken, wie weet houdt je kind er wel een leuke nieuwe hobby aan over, ook wanner de scholen weer beginnen!